6 simpele manieren om gezonder en bewuster te eten

Na enkele jaren grondig bezig te zijn geweest met het wijzigen van mijn voedingspatroon, kan ik met zekerheid zeggen dat ik geloof dat een chronisch zieke er veel baat bij kan hebben om goed op voeding te letten. Als je lichaam minder moeite moet doen om voeding te verwerken, dan heb je meer energie. Ik heb het dan niet over diëten of (nog erger) lijnen; helaas denken veel mensen dat voeding aanpakken tijdelijk is, dat het bedoeld is om af te vallen, en dat ze na enige tijd weer terug kunnen naar slechte gewoontes. Maar dat is het absoluut niet: het gaat erom om een gezond voedingspatroon te creëren, wat goed werkt voor jou en jouw lichaam, en wat je zonder moeite de rest van je leven moet kunnen volhouden.

Dat wil niet zeggen dat je voortaan alles wat je lekker vindt moet laten staan, en dat je nooit meer mag snoepen, of dat je vegetarisch of biologisch moet gaan eten; het gaat erom dat je varieert en alles met mate doet. Hieronder vind je enkele handige tips om je voeding aan te pakken.1. Eet kleinere porties

Hoeveel eet je zoal per maaltijd? Heb je deze hoeveelheid wel nodig? De hoeveelheden en calorieën van het Voedingscentrum zijn gebaseerd op gemiddelde mensen die gemiddeld bewegen. Ik ben maar 1.58m, dus ik heb minder voeding nodig dan iemand van 1.80m. Als je niet of nauwelijks sport, dan heb je ook minder eten nodig. De kans is groot dat je met kleinere porties voldoende voeding binnen krijgt voor jouw lichaam en jouw beweegpatroon.

Je hoeft je porties niet in één klap grondig te verminderen; het is fijner om dit langzaamaan te doen, zodat je eraan kunt wennen en niet het idee hebt dat je te weinig eten hebt gehad. Maak bijvoorbeeld een keer een handje pasta minder klaar voor het avondeten. Of voeg 50 gram minder vlees toe. Probeer dit een paar keer, en zolang je nog steeds voldoende hebt gegeten, kun je er eventueel nog wat af laten. Op die manier kan je maag wennen aan iets minder eten, en merk je er vrij weinig van, maar doordat je een hoeveelheid eet die beter bij je lichaam past, hoeft je lichaam minder moeite te doen om alles te verwerken, waardoor je mogelijk meer energie hebt.

2. Wees zuinig met tarwe, zuivel, en varkensvlees

Ook al heb je van jongs af aan geleerd dat je dagelijks tarwe en zuivel moet consumeren, onze lichamen zijn er niet voor bedoeld om de hoeveelheid tarwe en zuivel te verwerken die we in Nederland dagelijks innemen. Probeer daarom te matigen. Zo eet ik ‘s ochtends op de ene dag bijvoorbeeld een kommetje yoghurt met fruit, noten, en honing, en de andere dag eet ik volkoren crackers met boter en beleg. Als ik op een dag weet dat ik ‘s avonds spaghetti ga eten, dan vervang ik de crackers ‘s ochtends voor maiswafels. Op die manier eet ik wel voldoende tarwe, maar niet bij elke maaltijd. Uiteraard kun je ook variëren in de granen die je inneemt, dus vervang tarwe eens met spelt of boekweit.

Probeer varkensvlees te mijden
Probeer varkensvlees te mijden

Hetzelfde kun je het beste doen met varkensvlees. Varkensvlees bevat een hoger vetgehalte dan bijvoorbeeld rundvlees of kip, en varkens hebben een slecht ontgiftingssysteem waardoor een deel van hun afvalstoffen opgeslagen wordt in hun vetweefsel. Wat je als consument dan dus eet. Persoonlijk heb ik al jaren een haat-liefde-verhouding met varkensvlees; ik krijg er meteen buikpijn van, en als ik meer varkensvlees heb gegeten, dan krijg ik sneller puistjes. Ik heb dan ook besloten om het zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt uiteraard andere vleessoorten eten, vleesvervangers, en vis.

3. Eet groente, fruit, en nootjes tussendoor

Het is gebruikelijk om naast je drie maaltijden per dag ook twee tussendoortjes te eten. Probeer deze tussendoortjes gezond te houden, en pak vooral geen mueslirepen en ligakoeken, want deze plakken van de suiker aan elkaar. Kies eerder voor fruit, nootjes, of, wat ik zelf ook regelmatig doe, groente. Ik maak meestal een zakje met verschillende soorten groenten klaar als tussendoortje op het werk; snoeptomaatjes, stukjes komkommer, champignons, reepjes paprika, worteltjes, etcetera.

Zorg in ieder geval dat je niet naar producten met suikers grijpt. Er zijn tegenwoordig steeds meer producten die van natuurlijke ingrediënten gemaakt zijn, zonder dat er allerlei rotzooi aan toegevoegd is. Ik ben zelf een fan van de repen van Nakd. Deze repen bevatten alleen natuurlijke producten, vullen goed, en zijn ook nog eens lekker. Ze zijn alleen wel aan de prijs, dus ik koop er af en toe één om mezelf te trakteren. Uiteraard kun je ook zelf aan de slag gaan met cacao, noten, en dadels!

4. Ga voor verse producten

Zoals hierboven al aangegeven bij de tussendoortjes, moet je ook bij alle maaltijden zoveel mogelijk voor verse producten gaan. Vermijd zakjes en poedertjes, maar maak zelf simpele sausjes of kruidenmixen. De belangrijkste reden is dat kant en klare sauzen en mixen e-nummers en vaak ook suikers bevatten. Het is niet geheel bekend of e-nummers schadelijk zijn, maar het zijn in principe chemische stoffen die je inneemt. Persoonlijk heb ik er dan mijn twijfels over. Verder weten we allemaal dat suikers dikmakers zijn, maar de alternatieve zoetstoffen zijn ook niet fantastisch voor je lichaam. Daarom vermijd ik beiden zoveel mogelijk. Als ik echt een keer zin heb om te snoepen, dan pak ik meestal iets met gewone suiker, omdat ik daar niet direct buikpijn van krijg (en van zoetstoffen wel).

Eet zoveel mogelijk verse producten
Eet zoveel mogelijk verse producten

Het is in het begin wat lastig om op te pakken, maar als je er wat meer ervaring mee hebt, kun je zelf makkelijk alternatieven bedenken voor de zakjes en poedertjes. Je kunt erg veel met blikjes tomatenpuree (rode saus), pakjes kokos- of amandelmelk (witte saus), en kruiden. Veel recepten staan op internet, en als je eenmaal wat vaker een saus gemaakt hebt, dan heb je beter door hoe je de volgende keer weer wat anders kunt maken. Zelf heb ik een hele bak met kruiden in huis, waar ik vrijwel elke maaltijd gebruik van maak. En ja, af en toe koop ik nog wel eens een kant en klare kruidenmix, of een Knorr Wereldgerecht, want soms is dat simpelweg handig en fijn ter afwisseling. Maar dat doe ik bij uitzondering.

5. Doe een allergietest

Als je het bovenstaande doet, maar het idee hebt dat je nog steeds verkeerd reageert op sommige voeding (of allicht andere stoffen), doe dan een allergietest. Mocht je zware allergieën hebben, dan is het uiteraard verstandig om deze geheel te vermijden. Indien je enkele lichte allergieën hebt, probeer de stoffen dan toch af en toe in te nemen, zodat je lichaam niet vijandelijker wordt ten opzichte van het product. De allergie kan dan afnemen, totdat je er helemaal niet meer op reageert.

Indien er weinig of niets uit de allergietest komt, dan kun je ook nog nadenken over alternatieve manieren om erachter te komen waar je lichaam op reageert, zoals pendelen bij een alternatieve genezer. Controleer wel van te voren of dit vergoed wordt door je zorgverzekeraar!6. Varieer en consumeer met mate

Voor alles geldt: probeer zoveel mogelijk te variëren (de ene dag vis, de andere dag kip, dan een dag vegetarisch, de dag daarna rundvlees, en zo kun je bijvoorbeeld ook afwisselen met aardappelen, rijst, en pasta) en eet en drink met mate. Dat geldt voor alle producten, niet alleen voor snoepen of alcohol. Zelf gebruik ik nog steeds de “balansdag” als ik vind dat ik teveel heb gegeten of gesnoept, maar ook als ik merk dat ik veel buikpijn heb. Dan eet ik een dag geen tarwe en zuivel, eet ik geen suiker, drink ik geen alcohol, en eet ik extreem “clean”. Het voelt alsof mijn lichaam dan even “reset”, en daarna voel ik me weer goed. Niet dat ik dan meteen weer los ga op eten en drinken, maar dan kan ik wel weer tarwe en zuivel in mijn voeding opnemen.

Nog enkele extra tips waar je mogelijk iets aan hebt als je gezonder en bewuster met je voeding om wilt gaan:

  • Kijk wat goed werkt voor jouw lichaam. Soms betekent dit dat je eerst een tijdje enkele dingen moet uitproberen en goed naar de reacties van je lichaam moet luisteren.
  • Probeer zoveel mogelijk vers te eten, en zo weinig mogelijk uit pakjes.
  • Kijk altijd op de ingrediëntenlijst van een product om te zien wat erin zit. Hoe verder het ingrediënt vooraan in de lijst staat, hoe groter de hoeveelheid die in het product zit.
  • Staat suiker vooraan in de ingrediëntenlijst? Dan zit er meer suiker in dan welk ander ingrediënt ook!
  • Als je denkt dat een product suikervrij is, kijk dan ook of er bijvoorbeeld fructose in het product zit. Dat is in principe een ander woord voor suiker.
  • Alcohol versterkt allergische reacties. Mocht je iets eten waar je licht allergisch voor bent, en je drink hier alcohol bij, dan kan de reactie heftiger zijn dan anders.
Volg en like ChronischBeter.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *